Φωτιές μπαίνουν όπου υπάρχουν απορριπτικές αποφάσεις η αιτήσεις υπό αξιολόγηση για ανεμογεννήτριες φωτοβολταϊκά ΤΥΧΑΙΟ;
YouWeather.com

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ 19-07-2023

Παραθέτω τον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με φίλτρο στις απορριπτικές αποφάσεις και στις αιτήσεις υπό αξιολόγηση – περιοχή δυτικής Αττικής (υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου για οποιαδήποτε περιοχή της χώρας).


Εστιάζω στην δυτική Αττική με τα Γεράνεια Όρη που είχαν καεί πριν 2 χρόνια και το όρος Πατέρας που καήκε πέρυσι και καίγεται και φέτος. Θα παρατηρήσετε πως έγιναν αιτήσεις που απορρίφθησαν (κόκκινα πολύγωνα) και έχουν επανέλθει με νέες αιτήσεις (κίτρινα πολύγωνα).

ΠΟΙΟΙ όμως και ΠΩΣ; Καταβάστε το excel της ΡΑΕ με τις εταιρίες που έχουν κάνει αιτήσεις (κύκλος Ιουνίου 2023) και απλά θα εκπλαγείτε.

Όχι διότι θα δείτε κάποια μεγάλα ονόματα (αυτά υπάρχουν και ήταν τα πρώτα που άνοιξαν την αγορά στην Ελλάδα) αλλά διότι θα δείτε δεκάδες άγνωστες μικρές εταιρίες (μάλιστα κάποιες μεγέθους ΙΚΕ) οι οποίες ζητάνε να κάνουν επένδυση εκατομμυρίων ευρώ (παραγωγή της τάξης των MW).

Πως είναι δυνατόν εταιρίες με σχεδόν μηδενικό κεφάλαιο να παίρνουν τέτοια έργα;

Η υπόθεση βρωμάει από παντού και ελπίζω το κράτος που δυστυχώς είναι αρωγός της κατάστασης αυτής προτάσσοντας ως δικαιολογία την πράσινη ανάπτυξη να αντιληφθεί; το μέγεθος της καταστροφής που συμβαίνει στην χώρα και έστω και αργά να σταματήσει άμεσα τις επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Αλλιώς δεν θα μείνει ούτε ένα βουνό που δεν θα καεί – σχόλια πως οι επενδύσεις είναι νόμιμες δεν είναι αποδεκτές διότι το νόμιμο αυτό προήλθε μετά την νομολογία ΣτΕ της νυν προέδρου της Δημοκρατίας στην υπόθεση Θίσβης – μέχρι τότε απαγορευόταν ρητά η εγκτάσταση ανεμογεννήτριας σε καμένη/αναδασωτέα έκταση.

Υ.Γ.1 Προκαλώ όποιον έχει αντίρρηση πάνω στις απόψεις μου να με προσκαλέσει σε δημόσιο φόρουμ/συνέδριο να παρατάξουμε στοιχεία και δεδομένα με υλικοτεχνική μελέτη κόστους-απόδοσης επένδυσης, περιβαλλοντική μελέτη και να αγγίξουμε και το θέμα των συμβάσεων.

Υ.Γ.2 Στον χορό της καταστροφής μπήκε σήμερα και το νησί της Ρόδου

Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, Κατεύθυνσης Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας
MSc, Περιβαλλοντικών Σπουδών και Κλιματικής Αλλαγής
AMS member


σ.σ. Οποτε λογικα μπορειτε να υπολογισετε που θα εχουμε επομενες σε φωτιες σε περιοχές που έγιναν αιτήσεις που απορρίφθησαν (κόκκινα πολύγωνα) η και έχουν επανέλθει με νέες αιτήσεις (κίτρινα πολύγωνα)