Η Ανεξάρτητη Επιτροπή που εξετάζει τη Σεξουαλική Κακοποίηση στην Καθολική Εκκλησία έχει εξετάσει μόνο τις μισές περιπτώσεις και έχει πολύ δουλειά ακόμη για τη διασταύρωση των «πολλαπλών πηγών» της.
Η Επιτροπή - επιφορτισμένη από την Καθολική Εκκλησία να ρίξει φως στις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς (συμπεριλαμβανομένων καλόγερων, μοναχών…) ή άλλους αξιωματούχους της εκκλησίας, σε ευάλωτους ανηλίκους ή ενήλικες από το 1950 και έπειτα - θεωρεί ήδη, βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, ότι, κατά το πέρας των εργασιών της, το φθινόπωρο του 2021, οι καταγεγραμμένοι δράστες «δεν θα είναι λιγότεροι από 1.500».
Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης θα είναι «αρκετές χιλιάδες», τουλάχιστον 3.000, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Jean-Marc Sauvé, πρόεδρος της Επιτροπής.
Η Επιτροπή κάλεσε δημοσίως τον Ιούνιο του 2019 για μαρτυρίες για περιπτώσεις κακοποίησης. Ήδη έλαβε 5.300 τηλεφωνικές κλήσεις, και αναγκάστηκε να παρατείνει το κάλεσμα ως τα τέλη Οκτώβρη. Κάποιες μαρτυρίες προέρχονται από το ίδια τα θύματα. Τα θύματα ήταν πολλά, καθώς οι δράστες, από την πλευρά τους, κακοποίησαν πολλούς. Κάποιοι «δημιούργησαν ένα πραγματικό σύστημα κακοποίησης», ενώ άλλοι κακοποίησαν «πολλές δεκάδες παιδιά», διευκρίνισε πρώην ανώτερος αξιωματούχος, γράφει η εφημερίδα Le Monde.
Η Επιτροπή φιλοδοξεί την «εξαντλητική, κατά το δυνατόν, απαρίθμηση των κακοποιήσεων, των θυμάτων και των δραστών». Γνωρίζει, ωστόσο, ότι δεν θα καταθέσουν όλα τα θύματα, «είτε διότι εξακολουθούν να υποφέρουν πάρα πολύ, είτε διότι θέλησαν να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους». Συχνά, χρειάζονται δεκαετίες, για να τολμήσουν να μιλήσουν. Η πλειοψηφία όσων το κάνουν σήμερα είναι ηλικιωμένοι. «Τα δύο τρίτα των επιθέσεων που αναφέρθηκαν, σημειώθηκαν τις δεκαετίες 1950, 1960 και 1970», εξήγησε ο κ. Sauvé.
Για να βοηθήσουν στην καταγραφή, οι ερευνητές διερευνούν παράλλλα τα αρχεία. Η απογραφή των επισκοπών και των εκκλησιών έχει ολοκληρωθεί. Ο Τύπος χρησιμοποιείται επίσης για την την διερεύνηση υποθέσεων και την αντιπαραβολή τους με μαρτυρίες. «Διότι συνειδητοποιήσαμε πολύ νωρίς ότι υπήρχαν μαρτυρίες χωρίς αρχειοθέτη, ενώ υπήρχαν σχετικά αρχεία που δεν οδηγούσαν σε καμία μαρτυρία», υποστήριξε ο κ. Sauvé. Η Επιτροπή σχεδιάζει να ερευνήσει ενδελεχώς περίπου είκοσι επισκοπές και δέκα εκκλησίες.
Σε συνέντευξή του, την Τετάρτη, στην καθημερινή εφημερίδα «La Croix», ο πρώην Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας επέστησε την προσοχή στις διαπραχθείσες κακοποιήσεις κατά ενηλίκων. Δήλωσε ότι το 12% - 13% των αναφορών προέρχεται από ενήλικες, οι οποίοι «ενεπλάκησαν σε μη συναινετική σεξουαλική σχέση» ενώ βρίσκονταν με τον θύτη «σε σχέση εξουσίας, ελέγχου, χειραγώγησης συνείδησης ή πνευματικής συνοδείας». Η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι γυναίκες, ενώ, συνολικά, το 62% των αναφορών κακοποίησης προέρχεται από άνδρες.
Ο κ. Sauvé δήλωσε ότι ελπίζει η έρευνα να διευρυνθεί και πέραν της Καθολικής Εκκλησίας. «Φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης έχουμε παντού, τόσο σε οικογένειες, όσο και σε ιδρύματα», στο σχολείο, στον αθλητισμό ή στις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου. «Πρέπει, προφανώς, να γίνει περισσότερη δουλειά», δήλωσε. Είναι καιρός να αποκαλύψουμε την κρυμμένη πλευρά της κοινωνίας μας και να απονείμουμε δικαιοσύνη για όσα υπέφεραν αυτά τα παιδιά. Είναι απίστευτο ότι χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υπέστησαν κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία και δεν μπόρεσαν να μιλήσουν για αυτό, δεν είχαν την εξουσία να μιλήσουν για αυτό».
Δημοσίευση σχολίου